MRI vizsgálat

Az MRI vizsgálat (magyarul mágnes rezonancia képalkotás, angolul Magnetic Resonance Imaging) egy komplex és összetett radiológiai képalkotó módszer, amely erős mágneses térben rádióhullámok segítségével készít elektronikus felvételeket a test belső szerveiről. Az MRI berendezés működési elve, napjaink orvostudományának kiemelkedő eredményein alapul, mely az elmúlt 15 évben jelentősen felértékelődött. Az MRI vizsgálat nagy előnye, hogy úgy készít kiemelkedő minőségű, és pontosságú képet nehezen hozzáférhető szervekről, hogy nem használ káros röntgensugarakat. Az MRI vizsgálat biztonságosan alkalmazható gyermekeknél és várandós anyukáknál egyaránt. Az MRI vizsgálat igény szerint többször megismételhető.

Az MR diagnosztika alapvetően kétféle vizsgálattípust különböztet meg:

 • Natív: A natív MR vizsgálat során semmilyen beavatkozásra nincs szükség. Ez a típus teszi ki az MR vizsgálatok 80%-át.
 • Kontrasztos: A kontrasztos MR vizsgálat esetében a radiológus szakorvos döntése alapján a páciensek kontrasztanyagot kapnak intravénásan, mely egyes szervek és betegségek esetében növeli a kép pontosságát, ezzel hozzájárulva az esetleges elváltozások biztosabb felismeréséhez. Kontrasztanyagra a vizsgálatok kb. 20%-ánál van szükség.

A legfontosabb tudnivalók az MRI vizsgálatról:

 • A natív MRI vizsgálat teljesen veszélytelen és fájdalommentes, esetleges mellékhatása nem ismert.
 • A vizsgálat előtt az étkezés megengedett!
 • Nincs korhatár, ám kisgyermek, illetve a bezártságot nehezen tűrő pácienseink számára szükség esetén nyugtatót, illetve altatást javaslunk.
 • 140 kg felett az MRI vizsgálatot nem áll módunkban elvégezni!
 • Szívritmus szabályzóval, pacemakerrel rendelkező páciensek számára az MRI vizsgálat nem végezhető el!

Hogyan zajlik az MRI vizsgálat?

Az MRI vizsgálatot tapasztalt és figyelmes, kifejezetten erre szakosodott orvos és szakasszisztens kollégák végzik, akik már a bejelentkezéstől fogva segítik Önt, és végig vezetik minden lépésen.

Az MRI vizsgálat menete:

 • Szakasszisztenseink már a telefonos bejelentkezéskor feltehetnek pár rövid kérdést, mely nagyban hozzájárulhat a vizsgálat lebonyolításának zavartalanságához (pl. rákérdezhetnek, hogy van-e pacemakere, klausztrofóbiás-e, vagy van e bármilyen fémtárgy a testében)
 • Az MRI vizsgálatra érkezést követően az asszisztens pontosan ismerteti a vizsgálat menetét, megosztja Önnel a fontos információkat, valamint egy rövid kérdőívet töltenek ki, mely elengedhetetlen a teljes vizsgálat megtervezéséhez.
 • Az MRI vizsgálat erős mágneses térben zajlik, ezért az asszisztenstől kapott instrukcióknak megfelelően a vetkőzőben minden fémtárgyat el kell távolítani a testről (pl. ékszerek, szemüveg vagy művégtag). Amennyiben Önnek szívritmus-szabályozója (pacemakere) vagy fogszabályzója van, illetve bármilyen fémtárgy van a szervezetében, erről feltétlenül tájékoztassa az asszisztenst! Pacemakerrel rendelkező páciensek esetében TILOS az MRI vizsgálat!
 • Az asszisztens bekíséri Önt a zárt MRI vizsgálóban, ahol az MR berendezés található. A vizsgálóasztalon fekve az asszisztens tekercseket helyezhet a testre, melyek szükségesek az MR jelek vételéhez.
 • Az asszisztens elhagyja az MR vizsgálót és kezdetét veszi az MRI vizsgálat, melynek irányítása folyamatosan az MR vezérlőből történik. Ön mozdulatlanul háton vagy hason fekvő helyzetben helyezkedik el az MR berendezés alagútjában. Bármilyen kellemetlenséglép fel a vizsgálat közben, azt azonnal jelezheti a gépbe felszerelt, kényelmesen elérhető csengővel.
 • Az MR készülék működése során hangosabb, szakaszosan kopogó zörejeket ad ki. Amennyiben ez zavaró lehet az Ön számára, akkor kérésre füldugót biztosítunk!
 • Az MRI vizsgálat körülbelül 15- 30 percet vesz igénybe.
 • A vizsgálat végeztével az asszisztens visszaállítja a vizsgálóasztalt az eredeti helyzetébe és kikíséri Önt a vetkőzőbe.
 • A vizsgálat után 20-30 perccel sor kerül a kiértékelt MR lelet átvételére CD lemezen.
 • Az MRI vizsgálatot követően lehetőség van rövid konzultációra a leletező neuroradiológus szakorvosunkkal.

Az alábbi betegségek, illetve elváltozások esetében ajánlott az MRI vizsgálat:

 • Az MRI vizsgálatok főként a koponya, a gerinc, illetve az ízületek kóros elváltozásainak feltérképezésére alkalmas. Ehhez igazodva többek között az alapvető idegrendszeri elváltozásokra és betegségekre utaló tünetek (mint pl. a fejfájás, szédülés, koordinációs zavarok, zsibbadás, bénulás, vagy az ízületek vagy csigolyák kopásából eredő fájdalmak) esetében felmerül az MRI vizsgálat szükségessége.
 • Emellett az MRI vizsgálat egyes belső szervek esetében is nagy hatékonysággal bír, így kiválóan alkalmazható egyes daganatos megbetegedések korai felismerésére, illetve áttétek keresésére.

Amennyiben bármilyen kérdése merült fel az MRI vizsgálattal kapcsolatban, akkor hívjon minket bizalommal! Kollégáink minden felmerülő kérdését készséggel megválaszolják!